Mandagsmyter om sunde og usunde fødevarer (og lidt sukker igen)

Først og fremmest skal der lyde et kæmpe stort tak til alle Jer, som var inde og læse mit første blogindlæg omkring mandagsmyter. Det blev virkelig taget godt imod, så jeg tager lige en mandag mere. Og skriv gerne hvis der er nogle myter, som du godt kunne tænke dig at få be- eller afkræftet.

Jeg oplever, at der er rigtig mange, som snakker om sunde og usunde fødevarer – og det findes altså ikke. Til gengæld kan man snakke om uhensigtmæssige mængder af forskellige fødevarer. Der har været en tendens til at udnævne nogle bestemte fødevarer til superfoods, men det er ikke fordi den enkelte fødevarer er helt særlig, men blot fordi den enkelte fødevarer har et højt indhold af bestemte vitaminer og/eller mineraler. Et eksempel er blåbær, som har et højt indhold af C-vitamin og indeholder kostfibre – men man kan sagtens få C-vitamin og kostfibre fra andre fødevarer. Så det er ikke blåbær i sig selv, der har en gavnlig effekt, men derimod de vitaminer og/eller mineraler som blåbær og mange andre fødevarer indeholder.

Det samme gælder også omvendt. Chokolade, sukker eller pizza er ikke usundt, så længe man spiser det i passende mængder. Det begynder at blive usundt, hvis man ikke kan styre sit indtag af chokolade og pizza – men det samme gælder, hvis man ikke kan styre sit indtag af blåbær eller mandler for den sags skyld. Så derfor alt med måde.

Og selvom jeg også skrev det i sidste uge, så feder sukker altså ikke eller for den sag skyld heller ikke usundt. Fordi du tager ikke på af at indtage sukker. Du tager på, hvis du indtager flere kalorier end du forbrænder.
Der er også mange, der har en tendens til at sige, at de er sukkerafhængige og nogle sundhedseksperter har travlt med at fortælle, at sukker er lige så vanedannende som hårde stoffer. Det ville kun være rigtigt, hvis man i smug går og spiser direkte af sukkerskålen – oftest er det lysten til det søde (kage, slik, is, chokolade osv.), som trigger og ikke sukkeret.
Og til den sidste med sukker (i denne omgang), så er der en myte om, at børn bliver hyperaktive af sukker – det er der heller ikke evidens for. Til gengæld er der en tendens til, at forældre, som tror deres børn har fået sukker, rapporterer, at deres børn er mere hyperaktive end normalt helt uden, at deres børn har fået sukker.

TAK fordi du læser med  – Karina 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *