Sundhed kan være sårbart

Egentlig så kunne dette indlæg jo godt være torsdagstanker, men det har faktisk fyldt rigtig meget for mig den seneste uge. Faktisk så meget, at jeg ikke kan vente til at skrive om det til på torsdag – så hermed torsdagstanker på en mandag.

Jeg oplever egentlig mere og mere, at sundhed kan være et ekstremt sårbart emne at snakke om. Fordi det ikke bare handler om den mad, som vi indtager. Det handler om rigtig mange andre ting end blot maden – nemlig i lige så høj grad de følelser, der oftest følger med. Det kan eksempelvis være, at man spiser fordi man er ked af det, spiser fordi det giver en tryghed, spiser fordi man keder sig eller overhovedet ikke spiser, fordi så har man da kontrol over et eller andet i sit liv. Og der kan være rigtig mange andre grunde til, at man spiser det man gør, ikke spiser eller spiser i store mængder.

Og hvis man går ind og ændrer på sin mad eller den måde man spiser på, så går man oftest også ind og puffer til nogle af alle de følelser, som er forbundet med at spise – både bevidst og ubevidst. Og det kan være hårdt at finde ud af, at man i bund og grund spiser, fordi man er møj hamrende ked af det (eller en af de 1.000 andre grunde, der kan være til at man spiser som man gør). Eller det kan være frustrende, at man ikke “bare” kan overholde en kostplan og holde sig fra søde sager.
Især hvis man tidligere har søgt trøst i maden og den pludselig også bliver taget fra en – ja, så kan det være ekstra hårdt. Men i stedet for at fjerne maden, så kan du arbejde med de følelser, som opstår og hvordan du eksempelvis kan finde trøst på andre måde end at søge den i maden.

I bund og grund ville jeg egentlig bare sige, at det er helt normalt, at sundhed kan være et rigtig sårbart emne, fordi der kan være meget på spil, og det oftest ligger meget dybere end blot ernæring til kroppen. Og der er oftest en grund til, at vi handler om vi gør med hensyn til maden – så vær nysgerrige på dine vaner og se hvad der gemmer sig bag. Heldigvis må vi gerne være kede af det, sure, vrede, irriteret i lige så høj grad som vi må være glade, tosset, grine højlydt, forelsket – så længe vi bare kommer videre fra den følelse.

TAK fordi du læser med  – Karina 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *