Mandagsmyter om yoga

Jeg har de sidste par uger haft en del nye med på mine yogatimer, og det er altid dejligt at have nye med på mine yogatimer (det er selvfølgelig også altid dejligt at have de rutinerede og garvede yogier med). Men i snakken efter timen er det også blevet tydeligt, at der er en del myter omkring yoga. Så derfor kommer der i dag en lidt anderledes mandagsmyter – nemlig omkring yoga.

En af de sætninger jeg oftest hører er noget i retningen af: “Jamen der er jo faktisk ret meget styrke i yoga”. Og det er fuldstændig rigtig, at der er en del styrke og kropskontrol i yoga. Eksempelvis kommer man ret ofte forbi en planke i yoga og andre statiske positioner. Især fordi der næsten altid er mulighed for at bygge lidt mere på. Men langt de fleste vil altså opleve en del styrke til yoga – alt afhængig af, hvilken slags yoga det er.

Yoga bliver også nogle gange koblet meget sammen med det spirituelle og/eller det lidt mytiske. Og det kan det bestemt også være. Men for langt de fleste er det mytiske element, at der er fokus på vejrtrækningen og sin egen krop på en anden måde end man er vant til. Og det kan være lidt underligt i starten, men omvendt, så er det jo faktiske det mest naturlige for os mennesker, altså at trække vejret og have en krop. Men jeg kan godt forstå, at det kan virkelidt anderledes, og noget man lige skal vende sig til, hvis man normal ikke forholder sig til sin egen krop eller sin egen vejrtrækning.

Jeg oplever også, at mange bliver overrasket over, at det ikke kun er kvinder, der dyrke yoga. Der er ingen tvivl om, at hovedparten er kvinder, men der er flere og flere mænd, der kommer med på yoga. Og det et både mænd og kvinder i alle aldre.

Den sætning jeg efterhånden har hørt allermest er:  “Jeg er ikke smidig nok til yoga”. Og jeg synes det er så ærgerligt, at mange har den tankegang, fordi grunden til, at yogier oftest er smidige er fordi de har arbejdet med deres smidighed igennem yoga. Og hvis man skal være god til noget inden man starter, så ville det være svært at prøve noget nyt engang imellem. Hvis yogier ikke dyrkede yoga, så ville de nok heller ikke være smidige. Alle kan dyrke yoga, ligemeget hvilken størrelse kroppen har, hvilken alder eller hvilket køn.

Så hvis du aldrig har prøvet yoga før, så vil jeg helt klart anbefale dig at prøve. Jeg har i hvert fald været meget glad for yoga i efterhånden mange år, fordi (kort sagt) det har givet mig en anden kropsholdning, en særlig ro, et fokus på min vejrtrækning, en anden kropsforståelse, smidighed og styrke. Måske jeg ender med at et lidt længere indlæg omkring yoga en dag.

TAK fordi du læser med  – Karina 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *